Szukaj na tym blogu

piątek, 25 marca 2016

Serniki które uwielbiam

Ten kto mnie zna ten wie, że kucharka ze mnie przeciętna ale piec bardzo lubię. Za chwilę mamy święta więc z tej okazji podzielę się z Wami przepisami na serniki, które moja rodzina uwielbia i które piekę w każde święta.

Przepis na sernik tradycyjny dostałam od mojej ciotki która od wielu lat piecze najróżniejsze ciasta, torty i ciasteczka które docenia każdy kto skosztuje jej wyrobów. Oto przepis:

Składniki:
*1 kostka palmy
*9 jajek
*30 dkg mąki
*cukier waniliowy
*3/4 szklanki cukru do spodu
*1 i 2/3 szklanki cukru do masy twarogowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1,5 kg twarogu ( dla mnie najlepszy jest President we wiaderku)
*1/4 kostki masła
*bakalie
*3 budynie śmietankowe
*aromat waniliowy

Spód:
1/2 kostki palmy rozetrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem oraz 3/4 szklanki cukru. Dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Oczywiście dobrze wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Po nakłuwać ciasto widelcem.

Masa twarogowa:
1/2 kostki palmy rozetrzeć z 6 żółtkami, 1/4 masła i 1 i 2/3 szklanki cukru. Białka ubić razem z 2 białkami, które pozostały od spodu ciasta a następnie dodawać do utartej palmy na przemian z twarogiem i budyniami. Na koniec dodać bakalie i aromat waniliowy. Wymieszać i wylać masę na spód.

Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. godzinę. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozwolić sernikowi wystygnąć w piekarniku by nie opadł.

Kupując 2 wiaderka twarogu i upieczeniu z niego wyżej wymienionego sernika zostaje nam go jeszcze ok. 0,5 kg i jak go można wykorzystać? Ja piekę drugi sernik tym razem z wiśniami. A oto przepis:

Składniki:

*120 g masła
*2/3 szklanki cukru
*4/5 szklanki mąki
*100 g gorzkiej czekolady
*4 jajka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*0,5 kg twarogu ( może być nawet troszkę mniej )
*1 cukier waniliowy
*300-400 g wiśni ( mogą być mrożone ) bez pestek

Czekoladę i masło rozpuścić i pozostawić do wyschnięcia. Tymczasem utrzeć w misce 2 jajka z 50 g cukru i cukrem waniliowym. Gdy skończymy ucierać dodajemy czekoladę z masłem i na końcu proszek do pieczenia i mąkę. W drugiej misce wymieszać twaróg, resztę cukru i 2 jajka.
Wykładamy na małą tortownicę lub jak ja na małą kwadratową w kolejności od spodu : 1/3 masy czekoladowej, na nią 1/2 masy twarogowej, 1/2 wiśni, 1/3 masy czekoladowej, pozostałą masę twarogową na to wiśnie i na koniec resztę masy czekoladowej.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 - 50 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz